Under vårt opphold i Frankrike i oktober tok vi en dagstur til Peille for å gå en via ferrata. Selv hadde jeg aldri prøvd noe lignende tidligere og syntes dette var spennende. Mine forventninger var at dette skulle være enkelt og lite utfordrende. Der tok jeg feil, det var ganske utfordrende til tider og mye bedre enn forventet.
 |
Foto: Cornelia Reinås |
Via ferrata betyr jern vei og ble først brukt under krigen for å frakte utstyr og øke fremkommerlighet i fjellene i Italia. Etter krigen tok lokale folk det i bruk som klatrestier. En via ferrata er en sti i fjellet med fastmonterte hånd og fottak og med en wire som man er festet til under hele ferden som sikkerhet. Via ferrata krever ikke like mye teknikk som vanlig fjellklatring og egner seg for folk flest som søker sportslige aktiviteter. I Frankrike har de flere ulike via ferrataer, ca 100, med ulik lengde, elementer og vanskelighetsgrad. Bortsett fra håndtak og fottak er ulike broer, zipline og andre morsomme elementer vanlige.
 |
Foto: Alea Møbius |
Via ferrata passer for folk som ønsker sportslige aktiviteter og er i god fysisk form og uten høydeskrekk. Siden de fleste er ganske luftige. I alpene har de gradert de ulike via ferrataene så man kan velge hvilken vanskelighetsgrad man ønsker å prøve. De har alt bra enkle og korte til krevende og lange. Barn kan også klatre på via ferrata, men da må man sjekke opp om de tilfredsstiller høydekravene, siden de trenger kortere avstand mellom takene. For ekstra sikkerhet kan man bruke tau for å sikre at de ikke faller om de skulle være uheldige og ikke feste seg riktig inn i wiren. Tauet kan også være til hjelp i tunge partier ved å strammes.
 |
Foto: Cornelia Reinås |
Via ferrata kan brukes stort sett hele året avhengig av været, men en del er stengt om vinteren. Noen rydder også ned wiren på vinteren. Den vi prøvde i Peille var kun åpen på finværsdager.
 |
Foto: Alea Møbius |
Av utstyr for å bruke en via ferrata trenger man spesielt utstyr som er beregnet til denne bruken. Dette får man som regel lånt ved hver via ferrata. Selen er den samme som brukes ved annen klatring, til barn anbefales hel kroppssele. Det anbefales også å bruke hjelm, dette er som regel en del av pakken man får lånt. Hjelmen er en fordel ved fall men også hvis det skulle løsne stein ovenfra som man kan få i hodet. Av skotøy kan det meste brukes, joggesko og fjellsko er det mest brukte. Det som skiller seg fra vanlig klatring er slyngene, man må bruke en slynge som er laget for via ferrata. Dette er fordi fall på via ferrata er annerledes enn ved klatring, på via ferrata har man korte fall som gir stor belastning. Derfor brukes det en spesiell slynge, eller vevet bånd med y-form som har en støtdempende del. På hver ende er det automatiske karabinere som kan håndteres med en hånd. Den andre delen av slyngen festes til selen. Man har to fester til wiren slik at det alltid er en som er festet. Man skal aldri bruke vanlig slynger og klatretau på en via ferrata, men de som er laget for det! I tillegg er det vanlig å ha en tredje slynge som er kortere og brukes til å hvile underveis i ruten, man kan bli sliten i armene, denne er ikke sjokkabsorberende slik den andre. Det er viktig å sjekke utstyret før man begir seg ut på en via ferrata, uansett om det er eget eller lånt.
 |
Foto: Alea Møbius |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar